Uluborlu, Isparta’ya 65 km uzaklıkta yer alır. İlçeye yerleşim önceleri Toros kollarının uzantısı olan Kapı Dağı’nın eteklerinde kurulmuş, 1950 yılından sonra da şimdiki bulunduğu Uluborlu Ovasına taşınılmıştır. Uluborlu’da üretilen kiraz kokusu ve tadıyla Türkiye’de ve yurt dışında marka olmaya başlamıştır. Kiraz ve Yağlı Pehlivan Güreş Şenlikleri, kiraz toplama mevsimi olan Haziran ayının son haftası veya Temmuz ayının ilk haftasında 2 gün sürer.
Uluborlu’da antik kent ve müze ziyaretleri ile geçmişe doğru bir yolculuk yapabilirsiniz. Ayrıca, Uluborlu’nun banak yemeğini ve kuyruğu sulu böreğini yemeden dönmeyin.
Tarihte Uluborlu
Uluborlu, Frig Dönemi’nden Bizans Dönemi sonuna değin “Apollonia” adıyla anılmıştır. Daha sonra Sozimus’un ismine atfen, “Sozopolis” adı verilmiştir. Aynı dönemlerde “Mordiaum” adıyla da anılan “Uluborlu” Türk hakimiyetine girdikten sonra “Burgulu, Borlu, Birgili” gibi isimler de almıştır.
Uluborlu, ilk olarak 1074 yılında, daha sonra 1182 yılında bütünüyle Selçuklu egemenliğine girmiştir. 1301 yılında Hamitoğulları Beyliği’nin başkentliğini yapmıştır. Uluborlu, 1361 yılında Osmanlı topraklarına katılmış, Anadolu Eyaleti’nin bir kazası olarak yapılanmıştır.