GELENEKSEL KİRAZ FESTİVALİ ve YAĞLI PEHLİVAN GÜREŞLERİ

Gezegenimizin Kuzey Yarımküresinde yaşayan kültürlerde tarih boyunca ekinokslar (gündönümü tarihleri) önemli kabul edilmiştir. Kuzey yarımküredeki hemen her kültürde 21 Mart, 21 Haziran, 21 Eylül ve 21 Aralık günlerine isabet eden kutlamalar var ola gelmiştir. Haziran ayı içinde en uzun günü barındırması, çoğu meyve sebze için hasat ve bolluk zamanı olması gibi nedenlerle insanların kendilerinde değişimin diriliğini hissettikleri bir zaman dilimi olmuştur.

Türk tarihinde de Haziran ayındaki gün dönümüne isabet eden günlerde kutlamalar yapıldığı bilinmektedir. Kutlamaların konusu coğrafik özelliklere göre değişmekle birlikte bereketi çağırmak üzere tarım ürünleri ola gelmiştir. İlçemizde de Türklerin yerleşmesinden önce yapıldığı bilinen etkinliklerin Türklerin yerleşmesinden sonra da devam etmiştir. En önemli etkinlik M.Ö. 150 yılından bu yana yapıldığı bilinin Yağlı Pehlivan Güreşleridir. O kadar ki güreşlerin yapılmadığı senelerde büyük bir uğursuzluk yaşanacağı fikri yaygındır. Bu nedenle ilçemizde Haziranın son haftasına isabet eden günlerde yapılan yağlı pehlivan güreşlerinin aksatıldığı tarihte kayda geçmemiştir.

Uluborlu’muz tarihi boyunca civarda sulu tarımı en etkin ve verimli şekilde gerçekleştiren bir yerleşim ola gelmiştir. Hatta ilçemize bugüne kadar verilmiş isimler genelde bağlık bahçelik anlamını taşımaktadır. Dolayısıyla Kapı Dağının sularıyla beslenen münbit (bereketli) ovamızda karasal iklimde yetişebilecek her türlü meyve onlarca alt çeşidiyle birlikte üretilmiştir.

1984 yılında faaliyete geçen baraj sulaması ile birlikte ilçemizde plantasyon tarzı meyve üreticiliği daha önce sulu tarım yapılamayan bütün ovaya yayılmıştır. 0900 ziraat kodlu ama Uluborlu Kirazı olarak bilinen kirazın ticari üretimine geçilmesi ve ilk ihracatın 1972 yılında gerçekleştirilmesi ile Uluborlu ve kiraz ayrılmaz bir ikili haline gelmiştir.

Uluborlu’nun bereketi, düğünü, bayramı, genç kızın çeyizi, çocuğun sünneti olan kiraz elbette şanına yakışır bir kutlamayı hak ediyordu. Hele nazlı kirazın dalları bastığı tarih gündönümü ve yağlı pehlivan güreşleri günleriyle buluşunca şenlik çağrısı nerede olursa olsun Uluborlu insanını toprağına çeker olmuştur. 1976 yılında Yağlı Pehlivan Güreşlerine kiraz şenliği de eklenerek ilk defa kutlanmaya başlanmıştır. Aksatılmadan 41 yıldır kutlanan Uluborlu Kiraz Festivali ve Yağlı Pehlivan Güreşleri ülkemizin en eski festivallerinden biridir.